Vi ingår i Bergqvist skor.

Foot News är en butik som ingår i Bergqvist Skor och är vårt egna koncept för dig som har ett stort intresse för mode!

Att mäta barnfötter

Barns fötter växer så det knakar

En fot ändrar form och uppbyggnad många gånger under de cirka 18 år en människa växer. Under de tre första åren växer fötterna cirka två centimeter per år. Det motsvarar nästan en halv storlek varannan månad. Sedan lugnar det ner sig lite och tillväxten stabiliseras på cirka en storlek per år, tills barnet blivit tonåring. Med en sådan växtkraft är det förstås viktigt att kontrollera barnets skostorlek ofta. Särskilt de första åren eftersom små barn kan ha lite svårt att berätta om skorna är för trånga.

 

Välj rätt storlek

För att hitta rätt storlek på skor till ditt barn behöver du en mätsticka att mäta fot och sko med. Börja med att låta barnet stå upp med tyngden på en fot. Mät foten med hjälp av mätstickan från tå till häl. Mät sedan innermåttet av skon med mätstickan. Det bör skilja ca 1,5 cm mellan fotens längd och skons innermått. Det extra utrymmet ger rörelsefrihet när man går och utrymme för foten att växa. Självklart hjälper vi dig och ditt barn med detta när du besöker någon av våra butiker.

 

Fotens utveckling

0-2 år
Benen i foten är inte färdigutvecklade och hålfoten är ännu inte färdigformad. Foten är mjuk och flexibel och består till stor del av fettvävnad och outvecklade muskler, vilket gör att foten verkar platt. En bred framfot är karakteristisk i denna ålder.

3-7 år
Foten är fortfarande mjuk och flexibel. Hålfoten börjar nu att utvecklas tillsammans med musklerna. Foten börjar smalna av, men framfoten är i förhållande till en vuxenfot fortfarande bredare. 

8-12 år
En del av fotens flexibilitet har försvunnit, men den är fortfarande väldigt känslig för tryck. Hålfoten är i stort sett färdigutvecklad, vilket ger foten en mer vuxen form. Framfoten är dock ännu jämförelsevis bred.